Dansk ost från Gundestrup

10 populära danska ostar

Photo: Claes Bech-Poulsen

Det finns många saker vi förknippar med Danmark - som arkitektur, design, öl eller det danska hygget. Men något som många fastnar för på Danmarksresan är ostarna. Här är en lista med 10 populära danska ostar som du kan hitta i ostdisken i affären och få en smakbit av Danmark där hemma.

Mycella

Mycella är en traditionell dansk blåmögelost som är gjord av komjölk. Osten görs på ön Bornholm.  Den har en karaktär som är halvmjuk och mild men ändå med rik smak och är aningen salt med en rökig ton. Osten lagras 4 månader och passar utmärkt efter en middag eller i sallader.

Maribo

En ost som fått sitt namn efter den stad den produceras i, Maribo, som ligger mitt på ön Lolland i södra Danmark. Osten är hård och hålig och skyddas av ett gult vax-lager. Den har en ganska stark arom och smaken är lite syrlig. Ibland kryddas osten med kumminfrön. Osten lagras i 4 månader innan den är redo för att ätas.

På Gundestrup Mejeri produceras många olika danska ostar

Photo:Claes Bech-Poulsen

Vesterhavsost 

Det här är en halvhård ost gjord av pastöriserad komjölk med en något salt och nötig smak. Osten kallas ibland för ”den danska versionen av Gouda” eller för ”Nordsjö-osten”. Osten görs på västra Jylland där den också får mogna i den salta havsluften i 26 veckor.

Blå Kornblomst 

En mjuk, krämig och bredbar grönmögelost som har en mild, lite saltig och aromatisk smak. Osten är vit till gulaktig med ett fåtal hål och görs av pastöriserad komjölk. Har du tröttnat på Gorgonzola är det denna ost du ska byta till. Osten gör av Gedsted Mejeri som ligger mitt i Nordjylland.

Njut av en ostbricka med danska ostar
Photo: Claes Bech-Poulsen
Dansk ost är en delikatess som många fastnar för
Photo: Claes Bech-Poulsen

Samsø

En ost som är döpt efter platsen den kommer från, den vackra ön Samsø. Osten liknar en Emmenthaler men har en mildare smak. Den kan upplevas som lite nötig och söt-sur i sin smak. Samsø-osten äts på bröd och kex, men kan också användas som smältost på pizza, i gratänger och till varma mackor.

Saga 

Saga är en kombination av blåmögelost och brie. Osten, som har en mild doft lagras i minst 60 dagar och är mjuk och krämig under den lite fastare vita mögelytan. Det här är en ost som lämpar sig mycket bra till frukt, men passar också utmärkt att smulas i sallader eller att den bres på ett kex.

Fynbo

Som namnet avslöjar så kommer den här osten från Fyn. Det är en halv-hård ost gjord av komjölk. Osten är mjuk och krämig i sin konsistens och har en naturlig skalk. Smaken är mild och påminner om bovete. Osten lagras och mognar under flera månader och används gärna i sallader och på smörgås

Ju längre lagringstid, desto mer smak. Ost från Gundstrup Mejeri.

Photo:Claes Bech-Poulsen

Molbo

Molbo är en halvhård ost som är gjord av ko-mjölk. Ostens ursprung är från Mols, Djursland. Denna ljusgula ost har en frisk doft, är ganska fast och upplevs som lite saltig. Kanske är det röda vaxlagret som täcker osten gör att många jämför denna ost med Edamer-ost.

Danablu

Danablu är en ganska mjuk blåmögelost gjord på komjölk. Osten ”nålas” under processen för att blåmöglet ska spridas genom hela osten när den lagras. Det tar 5-6 veckor innan den lagrats färdigt. Doften är stark och smaken är skarp och lite salt. En Danablu kan användas i matlagning men även på kex eller i sallader.

Havarti

Denna hårdost framställs av pastöriserad komjölk. Det tar minst 3 månader för osten att ”mogna” och under tiden bildas små hål i hela osten. Smaken är mild men blir starkare ju längre osten lagrats. Det är en väldoftande ost som passar utmärkt till äpplen, honung, inlagda grönsaker och rött vin.